Enligt BBC har man hittat piratkopierade eller föralskade viner i mer än 25 % av vinbutiker i vissa områden. Enligt Trading Standards är detta ett ökande problem och man misstänker att det satts i system av kriminella gäng på en industriell nivå i Storbritannien.

Billigare alkohol eller vin, inköpt eller egentillverkad, fylls på i begagnade, shanghajde, flaskor till dyrare märken. På BBC’s hemsida kan man se ett inslag där Trading Standards officer Linda Plested upptäcker en vinflaska som hon misstänker är piratkopierad, för att se inslaget klicka här.

Intressant att lägga märke till är att flaskan i videon är en Jacob’s Creek Semillon Chardonnay vilken i Sverige kostar 67:-, det gäller alltså inte bara dyrare viner utan även billigare.  Detta bör ju inte vara något större problem i Sverige eftersom det borde vara svårare att mångla ut vinerna till Systembolaget. Vad gäller mindre nogräknade restauranger skulle nog fenomenet kunna spridas på samma sätt som smuggelsprit kan misstänkas förekomma i vissa fall. Det är också något att tänka på för alla er som köper billiga viner och sprit utomlands – är ni säkra på vad ni har med er hem?

Magnus Reuterdahl

Ps. Thanks to @thirstforwine for the tip Ds.

Annonser