Vi, jag & min sambo, brukar inte fira alla hjärtans dag och kommer sannolikt inte göra något särskilt i år heller, men det är inte omöjligt att vi öppnar en flaska vin och lagar något trevligt.

Att alla hjärtans dag ursprungligen har sitt ursprung i helgonet Sankt Valentin är det väl inte många som tänker på idag.  Det är oklart vem St. Valentin egentligen var, men man kan spåra traditionerna till 200-talet e.Kr. Det finns åtminstone tre martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet som led martyrdöden, men nästan ingenting konkret är känt om dem.

Det finns dock flera legender kring Valentinus och hans öden: En är att Valentinus var en präst i Rom under 200-talet då Claudius II (romersk kejsare 268 – 270) var kejsare. Kejsaren ska ha bestämt att ogifta män var bättre soldater än gifta diton varför han förbjöd yngre män att gifta sig – Valentin motsatte sig detta och fortsatte att viga par. För detta blev han dömd till döden av Claudius. En annan legend berättar att Valentin blev dödad då ha försökte hjälpa kristna att fly från romerska fängelser, där de blev torterade för sin tro. På medeltiden dök ”nya” legender upp. Ett vanligt tema i dessa är att Valentin satt fängslad och där blir kär i fångvaktarens dotter. Därefter kan de skilja sig lite; i en variant ska han ha skickat henne ett brev med texten din Valentin strax innan hans dödstraff fastställs och därmed skickat det första Valentinkortet. I en annan variant ska han ha återgett henne synen innan han dog.

Under medeltiden var Valentinfirandet starkt ibland annat England och Frankrike. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek och Valtentindagen blev en fest för ungdom och förälskade där parbildningslekar av olika slag var vanliga. Den tradition som finns idag, dvs. att ge bort ett kort eller en present, började bli populär i England och USA under 17- och 1800-talen, då det blev sed att ge bort en present eller ett handskrivet brev till sin älskade. Vid sekelskiftet 1900 började de handskrivna breven ersättas med färdigtryckta kort. Det äldsta bevarade Valentinebrevet är ett poem från Charles, Duke of Orleans från 1415. Han skickade det då han satt inspärrad i Tower of London till sin fru. Brevet finns idag på British museum (källa History.com). I Sverige har firandet av S:t Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Firandet har kommit hit via populärkulturen och av kommersiella skäl snarare än religiösa. Det är dock sannolikt att den firades här under medeltiden. En av de första att försöka återintroducera dagen i Sverige var NK-varuhuset.

På dagar som denna kan man ofta läsa om romantiska middagar och romantiska viner etc. Man kan ju diskutera vad som egentligen menas med detta – en middag eller ett vin som leder till romantik, underlättar för romantik eller som sätter stämningen – det ultimata är väl kanske något som fixar alla tre. Själv förespråkar jag ett elegant och relativt lätt vin, gärna något lyxigt, man vill ju inte bli tung i huvudet. Detsamma vad gäller maten, man vill ju inte bli däst och trött. Så mitt förslag är en roséchampagne, Gosset Grand Rosé Brut är min favorit, till vilket man äter något från havet t ex pilgrimsmusslor, ostron, en lättare fiskrätt eller kanske något med kyckling. Sedan finns ju uttrycket (eller filmtiteln) kärlek het som chili – så det kanske funkar också!

Bilden högst upp till höger är en del av en alla hjärtans dag fotoutmaning på Twitter #Fotose.

Hoppas att du får en trevlig Valentindag, Alla hjärtans dag eller en trevlig måndag i allmänhet!

Magnus Reuterdahl

Annonser