Efter att ha slitit hela eftermiddagen med att måla om sovrummet, första strykningen klar, känner man sig värd en liten belöning i form av ett par glas vin.

En snabb titt i skåpet och valet föll på en flaska Saint- Joseph 2008. Vinet kommer från området St Joseph i Rhône, Frankrike, och produceras av Domaine des Lises/Equis som ägs och drivs av Maxime Graillot, son till den inte helt okände Alain Graillot. Vinet är gjort på 100% Syrah.

Vinet görs på vingårdar i byarna Mauves och Tournon, där jordmånen är granitdominerad och vingårdarna ligger starkt sluttande i sydostläge ovanför Rhônefloden. Sluttningarna ger maximalt solexponering och den granitdominerade jordmånen ger hög syra och mineraltoner. Mer om detta finns att läsa på Johan Lidby Vinhandels produktblad.

Doften innehåller röda frukter och blomdoft, stenrökighet, örter och vitpeppar.

Vinet är friskt, ungt, med inslag av röda vinbär och körsbär och en fin pepparton. Vinet är komplext och minner om röd bourgogne i stilen, dvs slank, elegant och välbalanserad med fina tanniner. Det finns en ton av bitterhet och kärvhet i eftersmaken och där finns också en fin lång syrlig ton med inslag av sötma och en lätt blommighet och den lite röta bärtonen övergår till något mörkare.

Ett riktigt trevligt vin redan nu men som jag tror skulle vinna ytterligare på något eller några år i källaren. Det blev en riktigt trevlig belöning 😀

Jag är sugen på att införskaffa fler flaskor.

Magnus Reuterdahl

Annonser