Har haft möjligheten att prova ett antal av PrimeWine groups viner de senaste veckorna i lite olika prisklasser och från olika delar från världen. De sista tre vinerna är röda och kommer ifrån Argentina respektive Frankrike.

Låt oss börja i Bourgogne, ett av mina favoritområden, där vinerna oftast är eleganta, komplexa, lite kryddiga och dyra. Det finns inte många röda, eller vita, Bourgogne i samma prisklass som les Dames de Vergy. Det är därför kul att konstatera att detta vin är trevligt, givetvis är det inte jämförbart med betydligt dyrare viner men det smakar Bourgogne. Det är trevligt till mat och som sällskapsdricka.

2009 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy

Det har en fin syra, fullt med röda bär; skogshallon, lingon, jordgubbar, en ganska lätt känsla med en hel del sötma och bra krydda i avslutet. Det har viss elegans, bra ekfatstoner, ganska snälla tanniner, hyfsad längd men är kanske inte så komplext. Detta är en trevlig vardags Bourgogne – perfekt att låta ett par deciliter gå ned i en lättare gryta och resten ned i glasen till densamma.

Jag har också testat två BiB:ar från Chakana. 2009 Untouched by Chakana gjord på Shiraz och Bonarda samt 2010 Chakana gjort på Malbec och Syrah. Bägge är habila viner, ett tips är dock att istället välja 2009 Chakana Reserve Bonarda Old Vine som jag testade härom veckan. Det är lite dyrare men också mer underhållande.

2010 Chakana Malbec Syrah är det bättre av de två. Stor frukt, mörka bär, anis, mörk choklad, hyfsad syra och en del peppar. Ett vin för grillat eller stekt kött eller som förfestvin. Sötman kombinerat med kryddigheten gör vinet lättdrucket och förhållandevis trevligt. Då det är smakrikt och stort i smaken kan man göra som jag och frysa en del av det i kuber för framtida såser och/eller grytor.

2009 Untouched by Chakana är ett ganska enkelt vin som känns lite identitetslöst, det är lättdrucket men saknar umpf. I eftersmaken finns liten en söt lite smörig godiston som inte riktigt gifter sig med de mörka bären och inslaget av lakrits. När man dricker Bag-in-Box viner söker man inte nödvändigtvis den stora vinupplevelsen utan snarare kanske något enkelt som passar till mycket – min uppfattning är att detta dock gör att många viner blir för opersonliga och därmed lite tråkiga. Ett plus dock till en snygg box!


Tango i Nizza  framförd av Jakob Hellman i brist på digital ljudupptagning av herr Taube senior.

Tack till PrimeWine group för smakprover.

Magnus Reuterdahl

 

Annonser