This post is available in English here!

Jag insåg att jag inte skrivit någon egentlig sammanfattning av mina intryck från den europeiska vinbloggskonferensen (EWBC) i Wien i höstas. Den kanske största anledningen att åka på en konferens eller ett arrangemang av denna typ, förutom vinet, är möjligheten till nya möten. Vi träffade mängder av trevliga, engagerade och spännande personer med det gemensamt att vi alla älskar och brinner för vin. Majoriteten var bloggare, vissa professionella via tidskrifter, importörer eller vinproducenter andra bloggar utav eget intresse, som jag. Långt ifrån alla var bloggare, eller åtminstone inte enbart bloggare, utan där fanns gott om vinproducenter, sommelier, kockar, oenologer, studenter, importörer, vinhandlare, journalister m.fl.

Istället för en sammanfattning tänkte jag presentera två unga österrikiska vinmakare vi träffade och umgicks en hel del med i Wien. Bägge tillhör den nya generationen av österrikiska vinmakare och är vid sidan av vinmakandet också aktiva på webben – så besök och bokmärk dem gärna!

Vi träffade Franz Schneider från Artisan Wine redan på förfesten till EWBC där han bland annat hade med sig leksaker i flaskor – en merlot som ännu inte är i produktion. För tillfället har han endast ett par fat av detta och letar sig fram mot en produkt för marknaden. Han hade med sig ett fatprov, vilket visade på god potential så en ren merlot är kanske vägen att gå. Framförallt var det kul att han tog med sig något lite udda – detta blev direkt en snackis hos oss som var där och var ett bra sätt att bryta isen. Han hade också med sig en Pure Welschriesling 2010 som var knappt en vecka gammal i flaskan – ung, frisk, mycket syra men framförallt ung, men med lite lagring har det definitivt potential.

Franz driver vingården tillsammans med sina föräldrar, som jag inte träffat, Frank senior och Maria. Namnet Artisan kommer från det italienska ordet artigiano och syftar på att man ser vinproduktion som ett hantverk och som en konst. Man arbetar hårt på att låta vinerna tala för sig själva och för sin region. Med traditionellt hantverk och med stor respekt för miljön vill man skapa viner som genom detta blir uttrycksfulla viner med en tydlig terroir.

Förutom fatprover och mycket unga viner hade Franz också med sig ett par flaskor vin som var mer färdiga. De viner vi fick prova var riktigt trevliga och visade på prov på såväl experimentell lusta som kunnande. Ett vin som vi njöt av var Artisan Halbturn Red 2008. Jag har inga noter på detta vin eftersom att Franz smugglade in det på en av festerna i samband med EWBC – men det är gjort på St Laurent och har en Pinot Noir ton som är lite vild, otämjd, rustik men ändå elegant. Just den tonen fann jag mycket attraktiv i många St Laurant viner från Österrike.

Franz kommer förhoppningsvis till Sverige och Stockholm under våren och har då förhoppningsvis med sig en del vin.

Franz driver också en vinblogg; The Franz Schneider Wine Experinece

En annan intressant och mycket trevlig ung österrikisk vinmakare är Gottfried Lamprecht som driver vingården Herrehhof Lamprecht, också tillsammans med sina föräldrar. Även Gottfried träffade vi på EWBC förfesten vid Schwedenplatz och sedermera flera gånger.

Vingården Herrenhof ägdes länge av klostret i Vorau. De använde marken för vinodling och fälten för jordbruk. I slutet av 1800-talet lades dock vinodlingarna i träda tills för ett par år sedan då Gottfried tillsammans med sina föräldrar började återskapar backarna i området till en traditionell vingård.

Vingården har funnits sedan 2005 och man beskriver sig som en liten familjeägd vingård som producerar ett hantverk.

Med traditionell menar man att man vill jobba så naturlig som möjligt. Vinerna är ekologiska och man använder och vill ha in naturen i miljön, med djur, insekter och olika örter – allt för att få ett så naturligt tillstånd som möjligt. Det naturliga ger vinet själ och är en viktig del i dess terrior. Man använder inga bekämpningsmedel, bara naturligt gödsel och inga syntetiska tillsatser allt för att uppnå balans mellan naturen och odlandet.

Gottfried vill skapa något unikt, något eget och har därför satt upp 10 regler som fungerar som en egen kvalitetsstämpel – ett löfte till konsumenten. Tanken är att vinet ska få växa naturligt i en oförstörd miljö. Gottfried kallar detta för HERRENHOF CHARTA.  Genom att redovisa hur han väljer att göra vinerna och hur processen ser ut ger han oss chansen att förstå tanken bakom hans viner. Läs mer här:

  1. Grapes only come from the Buchertberg Vineyard (origin guaranteed)
  2. Plant protection and soil management by certified organic production rules
  3. Maximum yield 45 hl/ha
  4. The characteristics of the vineyard and vintage HAVE to be in the wine.
  5. Fermentation with indigenous yeast from the vineyard, earliest bottling in April next year, the wine will be on market at May 1st.
  6. No additives including aromas, sulphur in small amount, and no concentration of must or wine, no spinning cone column
  7. Back to the roots by using traditional wine growing techniques: like long yeast contact and as possible unfiltrated bottling.
  8. Maintenance and advancement of soil fertility and soil life
  9. Advancement of the vineyard diversity (animals and plants)
  10. 100 % free of genetic engineering

På förfesten till EWBC hade han med sig Herrefhof Lamprecht Buchertberg 2009, precis som i föregående fall har jag inga riktiga noter utan bara ett par nedkrafsade ord. Torr, fräsch, stor syra, elegans blanad med komplexitet . gula frukter, citrus, äpple, exotiska frukter med en fin nötig ton. Mycket trevligt.

På hans blogg kan man följa äventyren på vingården och få en nära förståelse av vad som ligger bakom varje beslut. För tillfället håller man på med att bryta upp en gammal äppelodling för att bygga ut vingården – i vår får vi se vad han kommer att sätta för stockar. Man kan dock inte vara overksam på vintern, hans senaste projekt är att göra egna ekfat, av ekar från hans egen mark – detta kan man följa på hans blogg och på hans videoblogg. Det ska bli intressant att följa detta projekt. När jag pratade med vinmakarna på Esterházy nämnde man att det var för mycket garvsyra i de inhemska ekarna och att man därför föredrog fransk ek i sina fat. Jag hoppas att projektet går vägen. Det är om inte annat intressant att följa processen och se vad som krävs.

Herrenhofs videor ligger uppe på Youtube – här kan se hur man jobbar och med vad och på bloggen finns mycket kul att hämta som information ekfats projektet.

För tillfället finns dessa viner inte i Sverige, men får ni tillfälle att prova dem är dessa goda exempel på det nya Österrike – god kvalitet blandat med personlighet och kärlek till vinet och hantverket. Om man jämför dem med varandra har de flera gemensamma nämnare, bägge ser vinproduktion som ett hantverk, är miljömedvetna och bägge sätter det naturliga i förrummet.  Trots detta skapar man man viner som skiljer sig en hel del från varandra vilket visar på möjligheten att göra viner som speglar olika personligheter.

Det är möten som dessa som gör det otroligt givande att åka på evenemang såsom EWBC och liknande. Man får vänner, man får kontakter och man lär sig mycket om både processen bakom men också om tankarna och personerna bakom vinerna. Om du är sugen åka så passa på kan jag inte annat än att rekommendera dig att boka in dig omgående! Jag och min sambo Anne har bokat våra platser och ser fram emot EWBC 2011 i Franciacorta, Italien, och nya möten med gamla och nya bekantskaper.

Magnus Reuterdahl

Annonser