Fick ett pressmeddelande jag kände att jag gärna delar med mig av, om förhållanden för arbetarna på vingårdar i Sydafrika.  Jag återger det i sin helhet nedan, men först några kommentarer. Personligen har jag inga problem med att betala några kronor mer för en flaska vin, nu kommer detta från någon som gärna betalar flera 100-lappar och ibland också 1000-lappar för vin. De flesta viner jag dricker kommer från mindre vingårdar, dvs familjeföretag, där jag hoppas att förhållandena för dom anställda är bra, men givetvis kan man aldrig till fullo veta – varför det är bra och nödvändigt att också vinbranschen granskas på samma sätt som många andra produktionsbranscher. I och med att vi har ett monopol på handel av alkoholhaltiga drycker i Sverige känns det som att staten har det största ansvaret som inköpare och säljare, detta delas dock av oss alla som konsumenter, importörer, restauranger, bloggare och/eller journalister. Tyvärr genomsyras svensk vinjournalistik i viss mån av APK (Alkohol per krona) och jakten på prisvärdhet – dvs så billigt vin som möjligt istället för att se till kvalitet, i alla led, och smak. Det finns dock risker med att höja priser och tro att detta hjälper arbetarna. I slutändan är det det viktigaste budskapet att sända till Sydafrika snarast politiskt – att höja minimilönerna till en vettig nivå och låta detta påverka priserna istället.

Jag hoppas att denna kampanj får tillfälle att synas i svensk media och att vi som konsumenter och bloggare m fl. får tillfälle att tänka efter ett varv till.

Pressmeddelande

Wendy Pekeur, generalsekreterare för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke och facklig ledare för sydafrikanska vinarbetare kommer till Sverige.

Den 17-30 januari besöker Wendy Pekeur, generalsekreterare för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke, Sverige. Tillsammans med Dawid Afrika, lantarbetare och kassör i Sikhula Sonke, kommer hon att möta representanter för svenska fackförbund, konsumentorganisationer, vinimportörer och Systembolaget. Syftet med besöket är att lyfta frågan om de dåliga arbetsförhållandena på sydafrikanska vingårdar.

Sverige är världens näst största importör av sydafrikanska viner och Systembolaget en av de största inköparna i världen. Svenska vinimportörer, vinkonsumenter och Systembolaget har därför stora möjligheter att påverka de sydafrikanska vinproducenterna och deras underleverantörer.

Arbetsförhållandena för lantarbetarna i Sydafrika har inte förbättras särskilt mycket sedan slopandet av apartheid 1994. Minimilönen motsvarar 1 294 kronor, vilket långt ifrån täcker utgifter för mat, transport, skolavgifter, kläder och elektricitet. De senaste åren har svenska medier vid flera tillfällen rapporterat om missförhållanden på sydafrikanska vingårdar.

Sedan två år tillbaka arbetar Systembolaget tillsammans med vinmonopolen i de andra nordiska länderna med att ta fram en etisk uppförandekod för inköp av vin. Arbetet beräknas vara klart tidigast om ett år. Sikhula Sonke vädjar till svenska vinkonsumenter och vinimportörer att redan nu agera för att förbättra förhållandena på vingårdarna.

– Skulle konsumenterna bara betala ett par kronor mer per flaska skulle det innebär en stor förändring för många lantarbetare, säger Wendy Pekeur.

Sikhula Sonke bildades av kvinnliga lantarbetare 2004. Idag har föreningen 3 800 medlemmar organiserade på 130 lantbruk. Föreningen leds av kvinnor, men tillåter män att vara medlemmar. Sikhula Sonke är en partnerorganisation till Afrikagrupperna.

Afrikagrupperna och Sikhula Sonke ingår även i kampanjen Rättvis vinhandel 2011.

Rättvis vinhandel 2011

För mer information, vänligen kontakta Erik Halkjaer, pressekreterare Afrikagrupperna,  e-post. erik.halkjaer [at] afrikagrupperna.se

Intressanta dagar under besöket är:

Måndag 24 januari, kl. 9-10 träffar Wendy Pekeur och Dawid Afrika från fackföreningen Sikhula Sonke folk på Systembolaget för att tala om deras etiska uppförandekod. Förmodligen kommer det att genomföras en manifestation av kampanjen Rättvis vinhandel utanför Systembolaget, vid Kungsträdgården, kl. 8-9, på morgonen.

Senare samma dag, kl. 18 ska de träffa representanter för svenska fackförbund.

Tisdagen den 25 januari, kl. 13-14.30, deltar Wendy Pekeur och Dawid Afrika på ett seminarium om ansvarsfullt företagande för vininköp tillsammans med representanter för Systembolaget, vinleverantörer och Fairtrade Sverige.

Fredagen den 28 januari, kl. 10-12 deltar Wendy och Dawid på ett seminarium i riksdagen med flera riksdagsledamöter.

www.afrikagrupperna.se

Läs också Invinitum vinblogg och Livets Goda.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Annonser