Ikväll provar vi 2009 Delta Pinot Noir från Nya Zeeland. Till vinet äter vi ugnsbakad kyckling, fylld med rosmarin, röd chilifrukt, apelsin och charlottenlök, med potatismos. De Pinot Noir viner jag druckit från Mountford den senaste månaden har fungerat som goda ambassadörer för Nya Zeeland och även om detta är ett enklare vin har jag ändå vissa förväntningar på det.

Delta Vineyard ligger i Waihopai Valley I distriktet Marlborough, lite väster Blenheim, på the old Delta farms ägor som anlades 1848. Vingårdarna anlades 2001 och 2002. Vinrankorna är planterade på platåer och sluttningar som sträcker sig upp till 175 m ö h. Jormånen är lerjordar. Delta pinot Noir kan beskrivas som instegsvinet och druvorna kommer i första hand från platåerna medan det lite finare vinet, Hatters Hill Pinot Noir, är gjort på druvor i de högre lägena. Mer om Delta vineyards finns på deras hemsida.

Vinet har en fruktdriven ton med inslag av körsbär, plommon och ekfatskryddor.

Stilen ligger lite mitt emellan Nya världen och Europa – det är lätt och friskt med trevliga syror och en tydlig ton av röda frukter och bär med inslag av jordgubbar, vildhallon och i en lägre grad körsbär och plommon. Det har en bra ekfinnish med lätta tanniner, en fin silkighet och en fin kryddighet och mineralitet i avslutet. På det hela en lättdrucken trevlig Pinot Noir som får mig att vilja testa Hatters Hill. Det är inget vin för lagring men ett bra alternativ för den som söker en trevlig vardags Pinot Noir.

Vinet kommer från Prime Wine group. Hatters Hill finns dock inte tillgängligt på Systembolaget för tillfället men jag kommer att hålla ögonen öppna.

Kycklingen blev riktigt lyckad; de söta och lite syrliga apelsintonerna samt sötman från charlottenlöken gifte sig fint med hettan från den röda chilin och örttonerna från rosmarinen – vi reducerade ned en del av stekspadet med kycklingbuljong och grädde till en fet sås som extra krydda. Passade bra till vinet också 😀

Magnus Reuterdahl

Annonser