Efter några vita dagar både i form av avsaknad av vin och konstant fallande snö kände vi att det var för ett par glas hyfsat vin. Efter lite letande på Systembolaget hittade vi en flaska 1997 La Rioja Alta S.A. Gran Reserva 904. Traditionell Rioja har kanske inte alltid varit en husfavorit man jag börjat svänga de senaste åren, en av anledningarna till detta är just viner från La Rioja Alta S.A.

Detta vin odlades 1997. Enligt deras hemsida var vintern var ovanligt regning med relativt låga temperaturer – vilket gav goda förutsättningar för en fin skörd. Även sommarens väder var ovanligt med mer nederbörd och lägre temperaturer vilket påverkade mognadsprocessen negativt. Framåt hösten kom dock en stabil period med bra, torrt och soligt väder vilket gav en positiv effekt.

Vinet uppvisar vissa mognadstoner med ett litet tegelinslag I färgen och tydlig fatton i näsan. Doften är lång, vass med inslag av lite läder och charketurier och mogen röd frukt med inslag av vinbär, körsbär och lite jordiga höstiga toner. Dofter av torkade örter, ekfatskrydda, tobak och vanilj växer fram efterhand som vinet får syre.

Vinet är fint balanserat med en mjukhet i mitten som vinet att framstå som milt och nästan mesigt. I avslutet kommer dock syra och mogen frukt fram som ger det struktur och få vinet att växa. Kryddor, ekfat och vanilj tillsammans med körsbärstoner minner om det klassiska Rioja men här finns så mycket mer. Detta är ett vin som passar perfekt en kall vinterdag – att sitta och njuta av och låta smaklökarna locka en tillbaka och längta efter sommaren – samtidigt som man tittar ut på ett vintervitt landskap där snön faller i vita tussar. Det är nästan terapeutiskt. Det är bara att hålla med le Francophile när han utbrister i ett men så gott!

Magnus Reuterdahl

 

Annonser