This post will follow in English

Ikväll var jag ute på en på en liten barrunda med en kompis i Gamla stan, Stockholm, vilken inkluderade 19 glas och Glenfiddich Warehouse.

En nyhet för mig var att det finns en finsk whisky. Uppenbarligen har man inte lyckats eller satsat lika mycket på marknadsföring som den svenska diton Mackmyra har gjort, åtminstone inte i Sverige.  På det sistnämnda etablissemanget smakade vi lite sisusprit. sagan började i Lahti vid Teerenpelirestaurangen, som kanske är mest känt för sitt öl. Teerenpeli byter flirt vilket faktiskt är ett riktigt lyckat namn när man kommer till whiskyn. Teerenpeli Brewery & Distillery öppnade i augusti 2002 dock i en annan restaurang; Taivaanranta. Den whisky vi provade destillerades 2004 och buteljerades den 26/2 2010.

Hur smakar då denna finska whisky?

Doften är fräsch och somrig, med ett tydligt inslag av mandelmassa och Jenka tuggummi. Smaken är ung och frisk, lite vass, med inslag av honung, mandelmassa och citrusfrukter. Den är lite torr och kryddig. På det hela en mycket trevlig upplevelse och jag får nog lov att säga att Finland vinner landskampen mot Mackmyra med något mer en än en noslängd.

Jag försökte googla mig fram till importören men hittade den inte om du känner till den får du gärna skriva en rad.

Teerenpeli: a Finnish single malt whisky

A novelty for me was the fact that there is a Finnish single malt whisky. Apparently they haven’t focused as much on marketing as the Swedish diton Mackmyra (http://www.mackmyra.se/), at least not in Sweden. Tonight I was out on a small bar round with a friend in the Old Town in Stockholm, which included 19 Glas and Glenfiddich Warehouse. In the latter, we tasted a bit of sisu spirits. The saga of the Finnisg whisky started in Lahti at Teerenpeli restaurant, which is perhaps best known for its beer. Teerenpeli means a flirt, in Finnish, which actually is a really good name when it comes to the whisky. Teerenpeli Brewery & Distillery opened in August 2002 in another restaurant; Taivaanranta. The whisky we tried was distilled in 2004 and bottled the 26 / 2 2010th.

What’s this Finnish whiskey all about?

The scent is fresh and summery, with a clear feature of almond paste and Jenka gum (a Swedish chewing gum). The taste is young and healthy, a bit sharp, with hints of honey, almond paste and citrus fruits. It is a bit dry and spicy. This whisky is on the whole a very pleasant experience and a bit flirtatious in style. When compeered to it’s Swedish counterpart Mackmyra the Finnish wins with more than a one Nose length, at least in my book.

Magnus Reuterdahl