This post is available in English at my archaeology blog Testimony of the spade!

Det är åter dags att börja med julbestyren och steg ett är att koka glögg. Förra året provade jag detta recept och det blev så bra att det blir en repris på det hela. Receptet kommer från boken Östgötamat (2008) och kallas för Vallerstadsglögg. Det är inte daterat men kan utifrån den inledande texten i boken antas härstamma från den senare delen av 1800-talet.

Glögg är ett ord som enligt Svensk etymologisk ordbok kom till svenskan på 1800-talet och som ursprungligen stavades glödg och kommer från ordet glödga i betydelsen värma – varm dryck. Glögg är en dryck som baseras på vin, vanligen rött, eller starksprit som kryddas upp.  På 1800-talet blev denna typ av dryck sammankopplad med julen och har sedan dess varit en del av våra jultraditioner. Traditionen att dricka varmt kryddat vin har dock betydligt äldre anor, man drack kryddat vin redan i det antika Grekland och Romarriket. Denna glögg är med andra ord från den svenska julglöggens barndom.

Tag 2 flaskor porter och en flaska pilsner och koka med 2 bitar kanel, 2 fikon, 2 pommeransskal, 12 nejlikor, 12 hela kardemummor, 2 hg skållad mandel, 2 hg russin och 3 hg socker i ca 15 minuter. Jag använder ½ liters flaskor och har utifrån förra årets försök valt att öka dosen nejlikor och kardemummor (hela kardemummakärnor) en aning till 20 vardera.

Låt detta svalna och tillsätt en flaska okryddat brännvin (75 cl). Jag har valt att använda Brännvin special då detta i princip saknar smak och därför är bra till sådant som detta eller i om man vill göra egen snaps.

Om man så önskar kan man bränna ett par hekto socker och hälla detta i blandning. Jag vill och kommer att göra så! Sist ihälles en flaska hembryggt vin av madeiratyp eller sherrytyp. Jag har inget hembryggt så jag kör med en flaska Leacock’s Saint John Madeira.

Låt glöggen stå väl täckt ett dygn, varefter man tar bort kryddorna, russinen och mandeln. Russinen och mandeln sparas och serveras till drycken då den upphettats.

Den här glöggen smakar inte som vår moderna “traditionella glögg” utan mer vuxet, mörkare, lite maltig med inslag av mörkt farinsocker (trots att det inte ingår) och framförallt riktigt julig. Den är i princip lika söt som modern glögg men saknar den saftstruktur modern glögg har vilket gör att den känns som ett välkommet avbrott från julgodis och ”saft”glögg.

Receptet är upptecknat av Rut Wallensteen-Jæger (1903-1995) och publicerat i Östgötamat av Inga Wallenquist.

Om ni inte är hugade att göra ett fullt så avancerat recept så kan man testa ett enklare dito: Julglögg från Regna, från mitten av 1800-talet.

Beräkna ½ tsk hela kardemummakärnor till 2 dl rent brännvin. Knyt in kryddorna i en linnelapp och hetta upp spriten med kryddknytet i. Tag bort kryddorna och avsmaka glöggen med ca 1 ½ msk sirap. Serveras varm. Då detta inte kräver så mycket förberedelser tänkte jag göra detta på julafton.

God Jul önskar

Magnus Reuterdahl

Annonser