Jag fick i helgen tillfälle att testa på ett vin i  Systembolagets beställningssortiment; 2003 Montecillo Gran Reserva. Har tidigare druckit deras enklare vin Montecillo Crianza som är en hyfsad standard Rioja av traditionell typ.

Jag har, eller kanske snarare har haft, en lite tveeggad inställning till traditionella Riojor. Kvar i smakminnet finns överekade, körsbärs- och katrinplommonbomber översvallade med vaniljsmak. Smakminnet i detta fall går tillbaka till det tidiga 90-talet när jag började dricka vin i de övre tonåren, en period då kvalitet inte var det första ledordet i samband med vininköp, vilket således under en lång period påverkat mitt förhållande till Rioja. Det moderna Rioja lockade mig dock tillbaka till området och har efterhand också öppnat upp porten för det traditionella Rioja.

2003 Montecillo Gran Reserva är trots sina 7 år på butelj ganska ung i tonen, smaken är fortfarande ungdomligt direkt och intensiv. Det finns inslag av körsbär, blålila plommon, ekfat och vanilj, dvs de klassiska komponenterna, till detta finns en fin syra, lite mörkare söta toner av dadlar eller russin, läder, unga tanniner och en fin kryddighet med lång eftersmak. Alkoholhalten är ganska låg, 13 %, en fin balans mellan frukt, syrlighet och ek, tanninerna är något framträdande (pga av åldern), och som i många fall av bra traditionell Rioja sticker smakerna inte riktigt ut, utan du får leta efter dem och pröva dig fram. Ett riktigt trevligt vin som kanske är en lite aning ungt idag, även om det stillar sig med lite syre. Går bra att dricka nu, gärna till mat, eller att lagra några år.

När jag snabbt tittade i Systembolagets katalog såg jag att det finns en Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1975 tillgänglig för den som vill smaka något lite mer långlagrat.

Andra som druckit  2003:an är Dricks och Vinbanken.

Magnus Reuterdahl