Då har vi bestämt oss vad vi ska göra med ripan. Vi ungsbakar ripan på låg värme och fyller den med lite kalvfärs, trattkantareller och lök. Till detta gör vi en syrlig rödlöksmarmelad och en rotsellerikräm och serverar med lite sallad och tomat.
Har inte helt bestämt mig vad vi dricker till, än – men lutar åt en Roda eller en Brunello.
Idag hade jag också möjlighet att hämta ut sex flaskor 2009 Minuty Rosé på bolaget så till förrätten, laxtoast, blir det lite kallt rosa.
Ett problem med att länka inläggen till facebook (grupp respektive sida) är att diskussionen ibland hamnar där istället för på bloggen, via fb fick jag bland annat tips på Fågeljägarens kokbok av Gert Klötzke och Torsten Mörner, något som man måste kolla upp.
Magnus Reuterdahl
17 juli 2010 at 22:18
Hoppas det blev lyckat! Ribröst i portvinssås med rösti var en av mina första ”paradrätter” och serverades några gånger i en etta med sovalkov i centrala Uppsala runt Milennieskiftet. På den tiden – innan branden – kunde man köpa djupfrysta skotska ripor i Saluhallen; någon gång följde hagel med… Receptet fanns nog i någon kokbok från Allt om Mat; det var där jag började pröva mig fram…
Generellt tror jag att små fåglar stått är klart överrepresenterade på min topplista över bästa rätter (om jag hade någon); vaktel, fasan, blodduva, ripa… Gott!
17 juli 2010 at 22:26
@ Konjären
Det blev mycket lyckat – ett inlägg kommer imorgon (hoppas jag) – jag kan inte annat än hålla med dig – småfågel har en tendens att bli mycket gott. När jag tittade närmare på förpackningen, inköpt i Ripland förlåt Jämtland, står det att ursprungslandet är Storbritannien och mycket riktigt hittar man också hagel innanför skinnet. Trots att det blev mycket gott är det inte utan att man känner sig lite lurad.