Nu har jag hittat min sommarrosé, möjligen kommer jag hitta fler, men detta är precis så jag vill ha ett rosévin; ljust laxrosa, torrt, bra mineralton och precis lagom sött. Det når inte riktigt fram till Chateau d’Esclans, som jag testade tidigare i våras på Vinordic, men ligger inte långt efter och framför allt finns det tillgängligt via Systembolagets beställningssortiment. Att det knappt finns något vin som detta i Systembolagets ordinarie sortment visar att inköpsstrategierna inte fungerar, mängd är inte detsammas som variation och ska Systembolaget ha ett existensberättigande måste variation jämte kvalitet vara ledstjärnorna och inte bara mesta möjliga mängd för minsta möjliga peng, för då kan vi lika gärna ha ett tyskt gränshandelsvinsupermarket istället.

Tillbaka till vinet

Färgen är svagt laxrosa, doften är lite knuten men med inslag av mineraler och röda vilda bär. Smaken är torr, ung och fräsch. Vinet är kanske inte direkt elegant men väl ståndaktigt med en fin syra och ett inslag av såväl fläder, vildhallon och smultron som lime och grapefrukt. Avslutet är lätt kryddigt och har en fin beska . Lång, slank och utmärkt till mat men fungerar också bra som sällskapsdryck och törstsläckare. Riktigt trevlig!

Till vinet åt vi grillade pilgrimsmusslor, stekt tonfisk och lamm innerfilé på grönsallad med tomat och en sötsyrlig dipsås.

Upplägget kanske inte är det vackraste men smaken var somrig och god, framför allt dipsåsen var lyckad. Om jag skulle göra om det hela skulle jag nog vara lite försiktigare i tillagningen av tonfisken som låg i stekpannan precis för länge, dock fortfarande god, och tillsätta en bit knaperstek bacon för att ge en bättre brygga mellan fisk och kött och öka sältan en aning samt byta ut salladen mot en något mildare sallad.

Dipsåsen;

½ röd pepparfrukt, finhackad + ⅓ liten gul lök, finhackad – snabbtfräst i lite olja. Därefter tillsattes ca 2 msk soja, 3 msk vatten och saften av en pressad lime. Snabbt uppvärmning tillsammans med 1-2 msk sweetchili och 1- till 2 nypor socker samt en nypa hackad thaibasilika. Serveras rumstemperad, tillsätt ytterligare socker om syra är för hög.

Importeras av Ward wines

Magnus Reuterdahl