Vinet för dagen är Crozes-Hermitage Domaine des Entrefaux 2007, jag köpte det när det kom i oktober och sedan har det blivit liggande i väntan på att komma i vägen för en korkskruv.

Doften är lite syrlig och dov med inslag av svarta vinbär, blåbär, lite viol, oxblod, müsli och mald vitpeppar.

Anslaget är ungt, en aning torrt och strävt och med en hel del ek. Vinet mår definitivt bra av lite syre och öppnar upp sig blir lenare och lite fylligare efterhand. Bärtoner från blåbär och svarta vinbär blandas med ett inslag av plommon, det finns också inslag av chark, färska örter, mald vitpeppar och en viss rökighet. Sammantaget är det ett trevligt Crozes-Hermitage och ganska typiskt i smaken. Det är ungt och friskt i smaken och fungerar bra som det är och jag känner mig lite tveksam inför att lagra det; eftersmaken är ganska kort och tanninerna känns en aning späda. Sammantaget ett trevligt och välbalanserat vin som jag tycker att man fördel kan dricka nu och som passar till grillat eller ljust kött!

Till vinet blev det fläskfilé med hemmagjord bearnaisesås och klyftpotatis – första försöket att göra egen bearnaise blev lyckat och är något som kommer att göras igen.

Många bloggare har druckit Crozes-Hermitage Domaine des Entrefaux 2007 och skrivit om det. En hel del har dock kommit att handla om  några kommentarer snarare än om vinet; dels om Per, som också skrivit här, som har efterfrågat kommentarer kring vinet via kommentarsfunktion hos flera bloggare. Per är för övrigt en representant för importören (enligt angiven e-mail och länk, om så inte är fallet får du gärna kontakta mig). Jag ser inget fel i att importörer ber om kommentarer för ett vin som man tycker är bra (i detta fall handlar det inte om att importören skickar ut ett vin eller varuprover). Det är snarast kul att vissa importörer upptäckt vikten av att synas i flera sammanhang; tidningar, mässor, bloggar etc. och arbetar på att synas på flera ställen. En del bjuder in till provningar, andra skickar smakprover och vissa ber om kommentarer – olika sätt att försöka uppnå samma sak – att få ut information/reklam/media kring sina egna viner. När man skriver om varor t.ex. viner gör man i någon mån reklam för desamma (om man inte sågar det) därför tycker jag att det är viktigt att vid de tillfällen man blir bjuden på vin eller en vinprovning redovisar detta.  Dels om någon eller några anonyma kommentator/stalkers(?) som hyllar vinet och anser det vara bättre än Gralliots dito. Anonyma kommentarer av detta slag är av en annan karaktär och här kan man nog med fog såsom frankofilen bedöma dem som spam. Det är inte snyggt när man sjanghajar ett inlägg med en kommentar som inte hör hemma i diskussionen vilket skett på vissa ställen och ibland kan också misstanken dyka upp att detta, och andra, är försök likande det som en viss Malin gjorde för något år sedan, läs mer här.

Läs kommentarer om vinet samt de nämnda kommentarerna hos Billigt vin, Sybariterna, In Vintage, Vinbiten, Vinprovare, Puttes vinspalt, Finare vinare, Le Francophile och Goda vinare. Observera att många av dessa inte skrivit om vinet utan att ”anonym” helt enkelt har slängt in sin kommentar där han/hon tycker att den passar.

Lite att tänka på

Magnus Reuterdahl