Fortsättning på Vuxenlördagsgodis!

Jag har under det senaste året börjat förälska mig i rena shirazer, efter att under en period känt mig lite tveksam, och detta vin ökade bara på min förtjusning. Det är som man brukar säga; man får vad man betalar för. På Vinovativas provning fanns ytterligare två riktigt bra viner under druvnamnet Syrah (= Shiraz i AustralienSydafrika och Chile); 2007 Tua Rita Syrah och Poggio al Sole Syrah, mer om dem i nästa vecka.

Tillbaka till Australien och 2002 Penfolds Magill Estate Shiraz; efter ett par timmars intagande av syre har vinet börjat öppnas upp sig och doften klingar mer mot söt choklad, skumbananer som ackompanjeras av cederträ och mörka bär.

Efter ett par timmar har smaken blivit harmonisk och betydligt mer elegan. Vinet är lite svalt men attackerande, mjukt men ändå kraftfullt – känns det motsägelsefullt? – kanske så! Smaken av moreller har övergått till söta bigarråer och ett litet inslag av övermogna vildhallon, i avslutet har ett litet bittert anslag av mörk choklad och färska örtkryddor har tillkommit. Elegant, komplext och förtrollande – jag har i stort sätt bara superlativt att säga om detta vin; strålande!

Jag önskar att jag köpt ett fler flaskor men det här var ett impulsköp på en finlandsfärja för 3-4 år sedan, då det reads ut och detta var sista flaskan. Jag kommer dock inte att tveka att köpa fler om tillfälle bjuds och plånboken tillåter. 2006:an finns att köpa på Systembolaget – om någon smakat den får min gärna skriva en kommentar, det är dock möjligt att den är helt slut för jag kan inte vilken butik som har den.

Magnus Reuterdahl