Dags att göra tjänst i köket och så här efter jul är det skönt att få en andningspaus från rester efter julbord m m så hjärnan börjar snurra – Vad är jag sugen på? För ett par veckor månader sedan skrevs det om Julie Childs boeuf bourgignon på Öhmans Mat & Vin och nu var det läge att spendera en dag med lite nötkött, champinjoner och vin. I grytan fick det bli Labouré-Roi Bourgogne Rouge Pinot Noir och i glaset 2006 Chambolle-Musigny från Patriarche (via ett besök på Systembolaget). Börjar med att tacka Öhman för recept och kommentarer kring detsamma, lysande!

2006 Chambolle-Musigny doftar stort, ungt och syrligt men inslag av röda bär och lite ek.

Vinets smak är ung med en fin syra viss strävhet. Här finns inslag av såväl skogshallon som röda vinbär, en aning blåbär samt ekfat och i eftersmaken finns en bra örtighet samt lite pepparkorn. Det är som sagt ungt och fungerar sannolikt utmärkt att lagra men fungerar också utmärkt att dricka ungt. Det är lite kantigt och en aning obalanserat med en lite tuff yta, detta ger dock vinet personlighet. Om man dricker det ungt bör man ha det till en lite krämig rätt vilket ger vinet lite jämvikt, sammantaget är det riktigt trevligt.

Magnus Reuterdahl

Importören är Modern fluids (Fondbergs), deras noter om vinet finns här.