det goda köket 09

Det tenderar att bli mer en matmässa än en mat och dryckesmässa även om det fortfarande finns en hel del att dricka, den tenderar också att bli en aning mer utslätad och allmängiltig. Jag hoppas att jag har fel för jag tycker att mässan fortfarande är bra men jag går dit för att hitta något nytt och något spännande och inte vardagen, bland många vinutställare dominerar lågprisvin och bag in box viner. Det är på mässor som denna ni har tillfälle att visa upp att det finns något mer, något bättre, något mer spännande på marknaden. Nu ska man dock inte dra alla över en kam, det finns de som visar upp både lyx och vardag och det fanns definitivt en hel del viner som var väl värda av att prova.

Vi börjar hos Haugen gruppen, precis som på Franska vindagarna lyckas de göra en välkommen med ett trevligt, varmt och kunnigt mottagande. Till det Goda köket hade man gjort vad fler borde göra; kombinera mat och vin. De hade skapat en en liten avsmakningsmeny med utvalda viner. Detta ger två fördelar, man smakar flera viner och man smakar dem med mat.

haugen

Meny

  • Sikrom och gräddfil på surdegsbröd till vilket Champagne Raoul Collet Carte Noire serverades. En enkel förrätt som fungerar utmärkt med Champagne e.d. Champangen i sig är enkel men smakrik med en hel del kolsyra och en fin frukt och mineralton.
  • Rökt laxtatar med soja & wasabi; betydligt godare än det ser ut och en enkel och snabbtillagad förrätt till vilken en Willm Pinot Gris – Riesling 2007 från Alsace serverades. Ett ganska enkelt men effektivt vin, fin syra, bras sötma med lite citrus och stentoner. Fungerade väl till den rökta laxen.

Willm Pinot Gris riesling

  • Västerbottencheesecake med anka & hoisin till vilken serverades El Miracle Tempranillo Shiraz 2006. Ett aningen enkelt vin till rätten men inte alls illa. Ganska stor smak men inslag av röda bär, körsbär och är lagom ekad. Personligen skulle välja ett vin med lite mer karaktär och udd. Ur Haugens egna sortiment hade Finca del Mar Tempranillo eller Weltevrede Bedrock Black varit intressanta kandidater att prova.
  • Till efterrätt Chili- & ananassallad med vitt chokladfluff, mycket trevligt, serverades Hafner Beerenauslese, fylld med exotiska frukter, russin, fikon och kryddor. Sött, stort men inte överväldigande. Snygg kombination – mycket gott.

Hafner Beerenauslese

Utöver detta provade vi ytterligare några champanger, Raoul Collet Cuvée Rosé och Grand Réserve Brut. Bägge bra men den rosa strået vassare, sötsyrlig, läskande och lyxig.

Champange Raoul Collet Grand reserve

Nästa stopp som erbjöd något extra var Wine world – vingruppen som gav en extra dimension genom möten med vinpersonligheter samt några riktigt trevliga viner.

wine world

Vi börjar i Italien varifrån Barone Francesco Ricasoli från Brolio kommit. Flera av vinerna har funnits hemma i omgångar men några var nya för mig. Jag brukar inte vara förtjust i Italienska vita viner men Torricella Chardonnay var inte dum; mycket frukt, en fin rundhet och en aning torr. Den långa eftersmaken ger till handen att det med några års lagring kan utvecklas ytterligare.

Torricella

Casalferro 2006 som släpptes under novembersläppet visade sig från sin bästa sida; smakrikt, stort och runt. Mörka bär, choklad och lite kaffe toppas av en fin kryddighet. Barone Francesco Ricasoli berättade att det till nästa årgång kommer att ändra stil då merlot druvorna tagits från ett ”nytt” läge vilket ger vinet ett än större djup, komplexitet och kvalitet. Man kommer också att byta etikett på vinet. Ricasoli berättade att han var mycket nöjd med 07:ans utveckling.

casalferro 2005 Barone Ricasoli

Vi drack också lite av Castello di Brolio 2005, ett vin jag brukar köpa några flaskor av, som är lite elegantare och stramare än ovan nämnda vin. Mörka körsbär, moreller, choklad, mocca och en fin ekton samt en mycket lång fin eftersmak Enligt Ricasoli är dock den kommande 2006:an en riktigt bra årgång.

 Castello di Brolio 2005

Nästa vinpersonlighet vi träffade – Jean-François Clouet från Champagne som för dagen var en aning hes men gjorde sitt bästa för att bjuda på en show.

Champange Andre Clouet

André Clouet Grand Reserve NV är en trevlig champagne med fin frukt; päron, persika samt en bra mineralton. Gott, friskt med en lång eftersmak.

 Champange Andre Clouet

Jag  klipper här och återkommer med del 2 imorgon; Cavé a vin, Samplax, Vin & Design, Giertz vinimport m fl.

Magnus Reuterdahl

Annonser