Fredag och tre veckors fältarbete är över, detta firas med att öppna upp veckans impulsinköp, 2005 Hiru 3 Racimos från producenten Luis Canas.

Hiru 3

Vinet har en tät mörk blåröd färg och doften är komplex med inslag av ekfat, charkvaror, syrliga röda bär och lite vanilj.

Vid en första smutt finns en hel del syra och ganska höga tanniner, det är torrt och har ett elegant och välbalanserat anslag. Vinet känns en liten aning slutet och en aning för ungt (det öppnar dock upp efterhand med lite syre) men under syran och strävheten finns smak av mörka körsbär, lite mineraltoner som blandas med en lätt kryddighet och mörk choklad och mocca, samt lite blåbär eller björnbär. Stilmässigt är detta en modern Rioja som är riktigt trevligt idag och har möjligheten att bli fantastisk. Jämförelsevis kan man ta Roda I 2003 som jag brukar hålla högt och det känns en aning före just nu, det har å andra sidan också ett par år till godo, men med lite lagring är risken/chansen stor att de blir förbisprungna. Hiru har en lång eftersmak, sådär lite efterdynande och milt påminnande snarare än stor och bombastisk. Just nu finns det på reapris på Systembolaget så det är bara att dyka ned i plånboken, jag är sugen på ett par flaskor till för att följa det.

Tydligen inte många som avnjutit detta vin som skrivit om det, undantag finns dock;

Vintage har druckit vinet och gett det ett högt omdöme.

Magnus Reuterdahl

Hiru 3 tas hem av Vinovativa

Ps. Vinnare av matbloggpriset blev Pickipicki -Grattis! Ds.