Östgötamat från igår och idag, 3:e omarbetade och utökade upplagan, av Inga Wallenquist utgiven av Östergötlands länsmuseum 2008.

Min sambo fick den här boken efter ett avslutat projekt vid Östergötlands länsmuseum i våras, för några veckor sedan började jag bläddra lite förstrött i den och fastnande. Detta är en trevlig bok som dels tar upp ett regionalt perspektiv, dels innehåller recept, dels en lagom dos kulturhistoria lite grann i stil med Inger Larssons  Greve Pers kokbok.

Östgötamat

Vid första genomläsningen fastnade jag i kapitlet ”Och så gjorde man förr…”, vilket är en kulturhistorisk del av boken som handlar om kostvanor förr i tiden. Kapitlet är väl illustrerat med fotografier från sekelskiftet 1900 kryddat med nya bilder och recept och en dialektisk resa. Jag skall inte påstå att jag direkt faller för recepten i detta kapitel men det har sin charm att man får möjligheten att faktiskt kunna återskapa en statarmeny.

Östgötamat2

Vad sägs om en portion Svarter gröt (rågmjöl, vatten och salt) med enbärsmos och mjölk, Stönja (salt kött, salt fläsk, kålrot, potatis & vatten) eller Gubbaknös (mjölk, ägg, mjöl & stekfläsk). Alternativt kan man återskapa något från en lite högre ståndsmiljö såsom Ålaladåb och Hertginnan Anna kaka.

Östgötamat3

Här finns mycket kul, både i receptväg och i kulturhistorisk väg. Texten flyter fint och växlar mellan anekdoter, fakta och recept – i sann folkbildnings anda. Långt ifrån allt är så exotiskt som det ovan nämnda, här finns husmanskost, finmat, kakor och lite om dricka såsom liqueur af Hallon, Svartvinbärslikör, Brännvinsblandningar, honungsdricka m m.

Jag blir sugen på att iscensätta en östgötsk afton genom tiderna någon gång under hösten, men man får väl se vad det finns tid till.

Magnus Reuterdahl