Hermitage la chapelleDet är både med spänning och andakt man öppnar ett vin som lagrats under en längre period. Viner som är mytomspunna ger ytterligare förväntan och jag tycker mig ha hört denna flaska pocka på mig ett tag.

Tillsammans med goda vänner i Jönköping öppnade vi  flaskan och avnjöt den i en perfekt inramning utav en ljum sommarkväll på en altan precis intill vätterstranden i kombination med en omgång  antipasto modell större; 4 sorters skinkor Serrano, Parma, Vildsvin och Pata Negra samt en frisk sallad, lite nötter och rotfruktschips.

Färgen på vinet är tätt och mörkt rubinröd med inslag av tegel i kanten. Doften tung, mäktig och förförande – ingen korkskada på mils avstånd. Mörka frukter och bär, peppar, kaffe och lite tunga jordtoner ger tillsammans en komplex doft med löfte om storverk.

Smaken är kraftig, nästan överväldigande men samtidigt len och mångskiftande; mogna toner blandas med unga friska smaker och en alltigenom livilig syra. Körsbär, mörka frukter , kaffe, sommriga jordtoner och en lätt blommighet, peppar och nyrivna örter tillsammans med en lite citrussmakande syra som lyfter vinet till himmelska höjder. Det är tveklöst så att detta vinet kunnat ligga ytterligare några år i källaren men det är riktigt bra just nu. Kan vara årets bästa hitintills –svårtoppat – men ett vin blir ju också godare i rätt miljö och i rätt sällskap och året har bara nått halvvägs så än finns chanser till att finna fler stora vinupplevelser.

Mvh

Magnus Reuterdahl