Det blev ingen Bordeaux (just nu) men väl en fransyska, idag hämtade jag nyårs champangen, eller i alla fall en flaska Champange, vi får som det blir till nyåret eller vid någon annan högtid framöver som den öppnas.
Först kan sägas att den anledningen till att den blev just denna har med flaskan att göra med flaskans yta att göra, att sedan innehållet anses hålla mycket hög klass gör ju inte det hela sämre. Den vackert designade flaskan i art-nouveau stil fångade min blick för flera år sedan men det har inte blivit något inköp förrän nu. Flaskan är dekorerad med anemoner som ritats av art-nouveau konstnären Emile Gallé 1902. Champangen är gjord på 49% Chardonnay från Cramant, Avize, Chouilly och le Mesnil sur Oger; 46% Pinot Noir från Bouzy, Mailly, Verzy och Aÿ samt 5% Pinot Meunier från Dizy, Hautvillers and Venteuil.
Många har säkert redan förstått vilken Champang jag inhandlat; Perrier Jouët La Belle Epoque Brut 1999 också känd som Fleur de Champagne (USA).
Läs mer:
Pernod-Ricards produktinformation
Magnus Reuterdahl
15 januari 2009 at 22:15
Hej!
Har en Perrier Jouet fast från 1998. Vad tycker du jag ska äta till den? har du något tips?
16 januari 2009 at 9:08
Hej kul att du hittat hit.
Jag ska i ärlighetens namn säga att jag ännu inte haft glädjen att dricka Belle Epoque utan bara druckit den lite enklare men goda och prisvärda Grand Brut (ca 340:-) så tipsen utgår från producentens hemsida samt olika taste notes och gäller i princip bägge varianterna.
Perrier Jouet är känt för sin eleganta stil och pigga syra och skall passa väl till seafood såsom hummer, musslor eller ostron men torde också gå bra till gåslever eller krämiga ostar. Ett lyxigt vin bör ackompanjeras av lite lyxig mat, exempelvis i form av snittar. Annars är detta en champagne som är utmärkt som fördrink eller aperitif vid ett festligt tillfälle, det är sannolikt så jag kommer avnjuta min flaska möjligen tillsammans med några snittar.
Taste notes rörande 1998 kan du exempelvis hitta hos the Winedoctor rörande såväl; Grand Brut och Belle Epoque.