I förra veckan blev det ett snabbt stopp vid Brunneby musteri i Östergötland, invid Göta kanal, där vi bland annat köpte ett par flaskor must, enbärsdricka och mjöd. Egentligen stannade vi till för att titta på Brunnebys medeltida kyrka, uppförd under 1300-talet, som ståtar med en öppen takstol, läs mer här. I gårdsbutiken finns mycket att titta på och en hel del som man också så får smaka av, utifrån de föremål vi såg tror jag också att heminredningsbutiken kan vara värde ett besök.

Brunneby musteri

Mjödet som endast innehåller 0,02 % alkohol föll mig inte riktigt på läppen, den smakade lite för mycket honung kombinerat med lite svagdricka och var helt inte riktigt i min smak.

Brunneby musteri

Herrgårdsmusten (av typen jul/påsk must) var dock riktigt bra liksom enbärsdrickan, lite syrliga, en aning beska och med mycket smak.

Musteriet ligger inom Brunnebys herrgård, byggd ca 1750-talet, och ger tillsammans med den lilla medeltida kyrkan en vacker inramning, även om musteribyggnaden dominerar området. Vi hann tyvärr inte testa restaurangen som också verkar trevlig, det får bli vid ett annat tillfälle.

medeltida

Väl värt en omväg!

Magnus Reuterdahl