Liedholm Rosso della Boemia

Idag öppnade jag en flaska Liedholm Rosso della Bohemia 1999 som jag köpte i våras, se här. Då Nils Liedholm gick ur tiden igår avslutades en epok inom svensk idrottshistoria och jag tänkte att vad kunde passa bättre än att öppna upp en av hans flaskor vin och sända en tanke till hans familj och närmaste.Att Nils Liedholm var en stor fotbollspelare och tränare är allmänt välkänt men han var också vinproducent. Redan 1973 köpte han vingården Villa Boemia som ligger på Monferratos kullar och där han odlar bland annat Grignolino och Barbera. Detta är det första vinet jag druckit från hans vingård och jag kan inte annat än att rekomendera det.

Vinet är framställt av 55 % barbera, 30 % pinot noir, 10 % cabernet franc och cabernet sauvignon samt 5 % bonarda. Ett mindre antal finns kvar att köpa på systembolaget.

Här kan du läsa Liedholms egna ord om Rosso Dello Boemia och dess historia (länken är tyvärr död). Liedholms viner importeras av Premium Wines.

Doften är stor och ganska tung med inslag av mörka bär och frukter, mycket sötma, lite knäck och lite vanilj. Det är en doft som drar in en och tvingar en att försöka vidga sitt ordförråd och färgen är djupt båröd.

Det finns en viss strävhet och en del syra, men endast en aning av eksmak. Vinet känns djupt utan att vara tungt och har en stor bärighet med inslag av röda vinbär och i avslutet finns en touch av läder och vanilj. Ett mycket trevligt vin om man gillar den lite syrliga typen. Rekomenderas.

En riktigt snygg etikett, bokstäverna som stavar LIEDHOLM ger ett intryck av att vara höga strävpelare och ger ett dominerande intryck.

Magnus Reuterdahl

Mer om Nils Lidholm, hans liv och prestationer kan du läsa här.