Under fredag eftermiddag besöktes systembolaget i Luleå, här var sortimentet lite större än i Kalix och Haparanda. Två flaskor införskaffades, efter vånda. Här hittades vinerna Roda och Roda I Reserva 2003, bägge är fantastiskt goda speciellt reservan, och Geol 2005 vilken jag också tycker mycket om. Dessa viner har recenserats tidigare, använd sökfunktionen till höger. Jag var sugen på dem alla och fick beslutsångest, detta och det det faktum att klockan var 17.55 fick mig att köpa två helt andra viner:

Det första jag bestämde mig för blev Cérvoles 2004 från distriktet Costers del Segre i Spanien, producerat av Celler de Cantonella och importerat av Carovin AB. Detta är ett vin jag inte hört talas om och som jag endast köpte pga etiketten, vilket är något jag normalt inte gör. Som jag omnämnt tidigare är jag arkeolog och en vinetikett med hällristningar måste få en plats i samlingen.

Cérvoles 2004

När jag kom hem googlade jag givetsvis vinet och fick fram följande information;

Vinet är gjort på druvorna; Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot. Färgen skall vara djupt rubinröd och doften skall vara fruktig, syrlig och frisk. Här skall finnas inslag körsbär, plommon, mörk choklad och färska örter. Smaken skall vara fruktig med inslag av bär och frukt. Det skall vara ett fylligt vin med en viss strävhet och en härlig fatighet och ha inslag av exotiska kryddor och mörk choklad vidare skall det gå att lagra i 3-5 år.

Det andra vinet jag bestämde mig för blev Quinta do Mouro 2003 från distriktet Alentejano i Portugal, vinet importeras av Portucastas AB. Deras hemsida är värd att kolla in om bara för den schyssta bakgrundsbilden, de verkar också ha en trevlig portfölj av portugisiska viner.

Quinta do mouro 2003 Estremoz

Vinet är gjort på druvorna Aragonês (50 %), Alicante Bouschet (20 %), Touriga Nacional (20 %) och Cabernet Sauvignon (10 %). Enligt Portucastas hemsida skall vinet vara mest erkända vin. Vidare anges det vara ett utsökt, komplext vin med mera subtil Alentejo-karaktär än många andra från regionen. Vinet skall smaka av röda och svarta frukter och ha en väl integrerad fatton och närvarande tanniner. Njutbart nu och upp till fem år. På bloggen Catavino finns en läsvärd artikel om Quinta do Mouro.

Detta vin kommer att avnjutas inom en relativt snar framtid.

Bägge vinerna går att beställa genom systembolagets beställningssortimentet, så man kan anta att detta är viner som inte hämtats ut.

Magnus Reuterdahl

Annonser