Hedars skymning – en matig engelsk paj!

För någon vecka sedan fastnade mina ögon för @smaskens tweet (deras recept finns här) om att de gjorde Shepard’s pie. Det här är något jag planerat att göra länge men utav någon anledning inte gjort. För tillfället är jag är och sambon nere i Jönköping och här tyckte vi det ett utmärkt tillfälle att göra herdpaj – något som inmundigades tillsammans med päronen och broder Henrik med familj.

Om Shepard’s pie är en engelsk eller skotsk paj verkar det råda viss debatt om, likaså om den enbart ska innehålla lammfärs eller om man också kan ha nötfärs. Pajen har gamla anor så det finns säkerligen lika många varianter på pajen som det finns familjer som tillagat den och sannolikt har dessa recept förändrats en hel del över tid –man kan misstänka att den parmesan Gordon Ramsey har med är en ”ganska” sen komponent.

Shepard’s pie stammar i den brittiska traditionen av olika sorters köttpajer, denna tradition går åtminstone tillbaka till medeltiden och omnämns till exempel i Piers Plowman (skriven ca 1360-87) av William Langland (ca 1332 –1386) och andra engelska dikter från 1300-talet. Shepard’s pie så som den ser ut idag är dock av senare datum, potatisen introduceras inte på de brittiska öarna förrän på 1520-talet och blev inte accepterat bland britterna förrän på 1700-talet. Namnet Shepars Pie går att spåra tillbaka till åtminstone 1870-talet då det blev populärt att mala kött.

Jag utgick från Gordon Ramseys recept men gjorde vissa tillägg och förändringar. Nedan kan du se hans snabb genomgång av receptet.

Herdpaj (ca 10 personer) – vi serverade med gröna ärtor, broccoli och lite sallad och vi drack mörk öl till maten.

Ingredienser:

  • Olivolja, att steka i
  • 1,5 kg färs (vi körde med knappt 1 kg lamm- och ca 0,5 kg nötfärs)
  • 2 stora morötter, finrivna
  • 2 stora gula lökar, finhackade
  • tre ”bitar/stjälkar” stjälkselleri, finhackade
  • 1 kruka färsk rosmarin, hackade
  • 1 kruka färsk timjan. hackade
  • 4-6 klyftor vitlök, finrivna
  • ca 5 msk Worchestersås
  • 1 tub tomatpuré
  • 1,2 dl rödvin
  • 1,7 dl kycklingbuljong
  • Smaka av med salt & peppar

Stek färsen i olivolja, tillsätt rosmarin och timjan samt den rivna vitlöken och stek i ytterligare någon minut (så att dofterna fyller köket), tillsätt de rivna morötterna, stjälksellerin och löken – rör om, låt stå några minuter på medelhög värme. Rör ned Worcestershiresåsen och tomatpurén, rör om, tillsätt vinet – låt koka upp, tillsätt därefter kycklingbuljongen och koka i ytterligare 3 minuter. Salta och peppra. Detta går att förbereda i förväg.

Potatismos

  • Ca 1,5 kg potatismos
  • Ca 1 dl vispgrädde
  • 7 tsk smör
  • Smak av salt & peppar
  • 4 äggulor
  • 3 dl riven parmesan (2/3 delar i moset och 1/3 på moset)

Koka potatisen, häll av vattnet men spara någon matsked, mosa potatisen och tillsätt ingredienserna, låt stå varmt.

Använd en djup form eller ugnsfast gryta, fyll på rejält med färs och sprid moset över, använd gaffeln att sticka några hål, sprid över parmesanen och sätt in i ugnen på 275º grader i ca 15-20 minuter, tills ytan fått en vacker brun yta. Om man gör köttfärsen i förväg får man beräkna ca 30m minuter så att det är varmt rakt igenom.

Äggvitan kan med fördel användas till att göra efterrätt i form av maräng :)

Magnus Reuterdahl

About these ads

4 thoughts on “Hedars skymning – en matig engelsk paj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s