Smakbitar från det turkiska köket

This post is available in English at Testimony of a wine junkie

EWBC 2012 ligger runt hörnet, bara 11 månader kvar, och det gäller att sätta sig in i vad som komma skall. Med andra ord – Turkiet here we come. Som ett första steg inköptes det enda vin som finns att inköpa på monopolets butiker och tillika det enda ölet. Ytterligare finns via beställningssortimentet och näthandlare – har du tips på bra turkiska viner får du gärna höra av dig.

I boken Meze Maritime (2009) av Camilla Thulin & Uluc Telmen hittade vi en del recept att inspireras av, och gjorde en enkel lördagsmeny bestående av klassisk turkisk omelett Mememen och friterad blomkål med myntadipp Karnabahar kizartmasi, lammfärspizza Lahmacun, tomatbulgur Domatezli bulgur pilavi, kryddiga lammfärsspett Şiş köfte med tomatragu Domates güveç. Det hela kanske låter komplicerat men är förvånansvärt enkelt att svänga ihop och framför allt gott. Recepten är tagna från boken ovan, varav några modifierats en aning. Vad gäller boken är den ett trevligt tillskott i den ständigt växande mat- och vinlitteratur i bokhyllan.

Till förrätt åt vi klassisk turkisk omelett Mememen och friterad blomkål med myntadipp Karnabahar kizartmasi och till detta drack vi turkisk öl; Efes Pilsener. Ett helt ok öl men kanske inget som sticker ut, kul i sammanhanget då den är turkisk.

Klassisk turkisk omelett, Mememen (2 portioner).

  • 4 stora ägg
  • 3 skalade och finhackade tomater
  • 1 finhackad salladslök
  • 2 msk olivolja
  • ½ finhackad grön paprika
  • 1 finhackad grön pepparfrukt
  • salt & svartpeppar

Hetta upp olivoljan och fräs chili, paprika och lök, rör i tomaterna. Sänk värmen och tillsätt äggen och rör om, låt omeletten få en krämig få en krämig konsistens. Om den känns lite blöt, tomaterna kan avge en del vätska, sätt in den i ungen någon minut på 250 grader – håll dock koll på den. Salta, peppra och servera. Mycket smak, mycket trevlig – perfekt för en lite lyxig frukost, brunch eller lunch.

Som förrätt gjorde vi också friterad blomkål med myntadipp Karnabahar kizartmasi (enligt receptet för 6 personer – själv skulle jag kunna äta upp detta själv).

  • 1 blomkålshuvud, delas i buketter
  • 2 dl solrosolja

Tempurasmet (Frityrsmet)

  • 3 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Myntadipp

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 knippe färsk mynta (jag tog ungefär en halv kruka)

Börja med myntadippen; blanda ned mynta i yoghurten, pressa vitlöksklyftan och rör runt – låt stå så att smakerna sätter sig i yoghurten – ett tips är att göra en lite större sats och spara hälften till lammpizzan – det visade sig vara ett trevligt tillbehör.

Vispa äggen, tillsätt vetemjöl salt och peppar – vispa ihop till en jämn smet. Doppa blomkålen i smeten och fritera dessa i solrosoljan. Beräkna att du kommer behöva vända på buketterna och att de tar 3-4 minuter att fritera/sida. Lägg upp dom på hushållspapper så att de får rinna av, servera varma.

Varmrätter, här gick vi kanske till liten överdrift – i mängd, men det är gott så jag ångrar ingenting :)

Tomatbulgur Domatezli bulgur pilavi (6 personer)

Jag kan tycka att bulgur tenderar till ganska tråkigt och smaklöst, så är dock inte fallet om man kryddar upp det. Det blir dessutom en mycket vacker rätt.

  • 2½ dl bulgur, skölj och låt rinna av
  • 5 dl hett vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk chiliflakes (eller en finhackad röd pepparfrukt)
  • 3 msk tomatpuré
  • saft av 1 citron
  • salt och peppar
  • Garnera med citronklyftor och bladpersilja.

Lägg bulgurn i en bunke, häll på det heta vattnet, lägg på ett lock och låt stå i ca 30 minuter eller tills vattnet sugits upp av bulgurn. Fräs lök och vitlök i olivoljan tills löken är genomskinlig. Tillsätt chiliflakes, tomatpuré, salt och peppar, blanda ned bulgur och pressa citronen över det hela – rör runt. Dekorerar med citronklyftor och bladpersilja.

Lammfärspizza Lahmacun

Pizzadeg

  • 25 gram färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk solrosolja

Blanda ut jästen i vattnet och rör ned övriga ingredienser. Arbeta ihop degen tills den blir smidig. Låt jäsa i bunken under en duk i ca 45 minuter.

  • 400 gram lammfärs
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk torkad mynta
  • 2 finhackade gula lökar
  • 1 röd pepparfrukt
  • 2 pressade vitlöksklyftor (jag brukar mosa dem med knivbladet och sedan finhacka dem)
  • 1 kruka bladpersilja
  • saften av en halv citron
  • 1-2 tsk sumak

Det är inget fel på receptet, det ska varken vara ost eller tomatsås på den!

Blanda ihop allt utom bladpersiljan, citronjuicen och sumaken till en smet, låt stå i kylen och dra i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader, dela upp degen i sex bitar, kavla ut dem, relativt tunt – smörj plåten eller använd bakplåtspapper. Pensla lite olivolja på kanterna, bred sedan ut färsen i ett tunt jämt lager över pizzan. Grädda i övre delen av ugnen, ca 8 minuter, tills kanterna är gyllene bruna. När pizzan är klar, strö lite sumak över pizzan, pressa lite sitron och beströ den med bladpersilja – klart att servera. Ett tips är att nu ha sparat lite myntadipp att ha till eller lite tomatragu.

Lammfärsspett Şiş köfte med tomatragu Domates güveç.

Nu ska ju dessa göras på spett – något jag var säker på att jag hade hemma, så var dock inte fallet varför jag gjorde dem utan spett vilket också gick utmärkt.

Şiş köfte (4 portioner)

  • 500 gram lammfärs
  • 2 finhackade gula lökar
  • 1 finhackad grön pepparfrukt
  • 2 pressade vitlöksklyftor, jag mosade dem och finhackade dem
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk sumak (finns säkert i olika former, jag köpte torkad och mald sumak)
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1-2 msk olivolja
  • salt & svartpeppar

Man blandar helt sonika ihop alla ingredienserna förutom oljan och ställer in det hela i kylen en timma. Därefter forma jämna avlånga korvar, pensla dem med olivolja och stek ca 4 minuter/sida – jag gjorde dem ca 3 cm tjocka och då stämde stektiden bra. Mycket trevliga – gifte sig lysande med tomatragun men också med myntadippen.

Domates güveç (4-6 portioner)

  • 3 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 röd pepparfrukt
  • 1-2 msk socker
  • en liten bit ingefära (ca 4 cm), grovt hackad
  • 1 burk hela tomater, ca 400 gram
  • salt & svartpeppar

Häll i olivoljan i en stekpanna, hetta upp, lägg i lök, vitlök, pepparfrukt och ingefära, bryn tills den gula löken är genomskinlig. Lägg i tomaterna och vätskan i burken, rör försiktigt så att tomaterna inte går sönder. Låt sjuda i ca 45 minuter, tillsätt lite extra vätska vid behov. Mosa tomaterna, smaka av med socker, salt och peppar. Mycket trevligt – kan tänka mig att detta fungerar utmärkt som tillbehör till grillat kött i allmänhet, biffar, köttbullar eller korv.

Vinet för kvällen är turkiskt; Egeo Syrah 2008 från producenten Kavaklidere i regionen Aegean, västra Turkiet.

Vinet har mycket sötma och kraft. Det är direkt med en sötsyrlig ton med mycket mörka fruker och bär och en kryddig avslutning – det tenderar att vara lite för stort i munnen och är vad man skulle kunna säga endimensionellt, dvs det händer inte så mycket. Det är vidare en aning obalanserat och spretigt. Överlag skulle man kunna kalla detta ett maskulint vin som egentligen lite för syltigt, lite för kryddigt och på samma gång silkigt och lättdrucket – dock, och det här ett stort dock – till den turkiska maten balanseras det upp och fungerar faktiskt förvånansvärt bra. Man kan säga säga så här, jag blev kanske inte förälskad i just det här vinet men jag blev inte heller avskräckt från att prova fler viner från Turkiet.

Det kommer bli fler kvällar med recept från Turkiet under det kommande året, jag letar också efter en riktigt bra Turkisk restaurang i Stockholm – för att leta inspiration till fortsatta kulinariska äventyr – tipsa gärna i kommentarsfältet :)

Magnus Reuterdahl

About these ads

3 reaktioner på “Smakbitar från det turkiska köket

  1. Ser verkligen smarrigt ut, hur många gäster hade ni – 12?
    Lammfärsbiffarna skall jag ta och testa!

    Jag har genuin turkisk kontakt, min gamle samarbetspartner är gift med en turkiska. Tror jag tar och mejlar dig hennes namn så kan du kontakta henne via FB. Hon kommer gladeligan hjälpa dig med stor entusiasm!

  2. Det blev riktigt bra om än en aning mycket mat :) – någonstans insåg jag att vi kanske skulle ha bjudit hem några hungriga munnar istället blev det en hel del matlådor. Kontakter emottages gärna :)

    //M

  3. Pingback: Lübecker Rotspon Grande Sélection Carl Tesdorpf 2009 | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s